Článek – Žil byl vdovec


Žil byl vdovec

Celkem jsme vytvořili tři texty, začtěte se dnes do toho prvního.

Žil byl vdovec, který měl dva syny. Nebyla to žádná chudá rodinka, otec vlastnil firmu a část akcií svěřil svým synům. Jednoho dnes se mladší syn rozhodl, že už ho to nebaví a chce si užít života. Řekl si o své peníze a podíl, který mu patřil a naplánoval si výlet napříč Amerikou s cílem v Las Vegas, kde všechen svůj majetek prohrál v kasinu. Jedinou práci, kterou sehnal, byla u popelářů. Měl takový hlad, že chtěl vybírat popelnice, ale byl pořád pod dohledem, takže nemohl. 


Rozhodl se tedy, že se zkusí vrátit domů. Když přišel a viděl otce, řekl mu: „hele tati, všechno jsem prohrál a mám strašný hlad. Klidně ti budu dělat sekretářku, jen když se budu moct vrátit.“ Otec ale poručil: „Přineste mu oblek od Bandiho, nejnovější iPhone a pozvěte lidi z cateringu, uděláme si párty.“ Starší syn se vrátil ze služební cesty, kde dlouze jednal s obchodními partnery a těšil se domů. Když přišel do kanceláře, zjistil, že tam nikdo není a že se ze zasedačky ozývá hudba a smích. Rozhodl se tam jít podívat, ale na chodbě potkal účetního, který mu všechno řekl.
Otočil se a chtěl odejít, ale ještě se otočil na otce a povídá mu: „tolik let už u tebe pracuji, akcie stoupají, nemám žádnou dovolenou, ani tu neschopenku jsem si nevzal a nikdy jsi mi párty neuspořádal,“ řekl syn. Otec mu odpověděl: „Proč se zlobíš? Celá firma je prakticky tvoje a můžeš pořád využívat výhody, ale tvůj bratr dopadl na dlažbu a zase se z ní zvedl a to je důvod k oslavě.“
(Na motivy příběhu marnotratných synů, Bible, Lukášovo evangelium, 15 kapitola)